Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:

 

Aleksin mindfulness blogi | Hetkinen | Hidasta elämää-sivustolla

Lue uusin Hetkinen-blogini.

Aikaisempien kirjoitusten teemoja:

En tullut ymmärretyksi enkä kohdatuksi, kunnes huomasin olevani itse niiden tiellä

Mistä etsiä apua tinnitukseen ja voiko se parantua?

20 oivallusta ystävyydestä – Olen parempi ystävä muille, kun muistan olla ystävä myös itselleni

Kunnianhimon kanssa kaveriksi

Kun mindfulness ei toimi (ja miksi sen ei pidäkään toimia)

Tietoisuusharjoitukset työpaikalla – uhka vai mahdollisuus?

Kadotettu helppous – ja miten se löydetään uudelleen


Hetkinen-blogi: Itsemyötätunto elämän vaikeuksissa – tätä se on

mindfulness työpäivä, mindfulness työkyky, mindfulness työpaikka, mindfulness suorituskyky, mindfulness työyhteisö, mindfulness organisaatio, mindfulness yritys, mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app

Hetkinen-blogissa (Hidasta Elämää -sivusto) käsittelen tärkeää aihetta:

Itsemyötätunto (Self-Compassion) elämän vaikeuksissa

Kun elämän musta – tai sanotaanko opettavainen huumori – ilmestyy, osaatko kääntää hankaluudet huumoriksi ja nauraa?

Valmistuin alkukesästä 2016 mindfulness-ohjaajan työkalupakkiani vahvistaakseni itsemyötätunto-opeksi (MSC, Mindful Self-Compassion teacher-in-training) ja elämä on antanut runsaasti mahdollisuuksia elää niin kuin opetan :) Kiitos siitä! Viimeiset puoli vuotta ovat olleet heittämällä elämäni vaikeimmat ja haasteellisimmat – eli teemoja riittää tuleviin blogeihin! Toki myönteisiä kokemuksia on ollut siinä rinnalla paljon. Ne ovat aivan yhtä hyviä inspiraation lähteitä ja muutenkin tärkeitä tukipilareita sekä pilkahduksia vaikeuksien keskellä.

Haluan jakaa muutamia tärkeimpiä teemoja, jotka auttoivat minut yhä uudestaan ja uudestaan nousemaan kuopan pohjalta. Ymmärrän, että lukijana voit olla minua paljon viisaampi sekä kokeneempi näissä asioissa ja sinulla on mahdollisesti vielä parempia keinoja – olisi kiva kuulla niistä. Tämä ei ole absoluuttisen timanttiseksi hiottu lista, ei kaiken kattava, eikä tärkeysjärjestyksessä, vaan suoraan oikeasta elämästä – ne keinot mitkä intuitiivisesti valitsin monien työkalujen joukosta. Kenties toisessa kohtaa lista näyttää erilaiselta. Toivottavasti voit saada sopivaa inspiraatiota tästä omaan elämääsi.

Lue lista ja koko kirjoitus tästä.

 


Mindfulness-vlogi: vastustus vai vastaanotto?

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla

Hetkinen-vlogin teemana on arkiset tilanteet missä koemme vastustusta. Toisin sanoen tilanteet missä toivoisimme, että asiat olisivat eri tavalla kuin ne ovat.

Mindfulness-harjoittaminen auttaa meitä tunnistamaan ja olemaan läsnä pienissäkin vastustamisen hetkissä. Esim. kun aamulla huomaat, että lempisukkasi ovat pyykissä :)

Kun tunnistamme todellisuuden vastustamisen, se voi alkaa hälvetä hyväksyvällä ja vastaanottavaisella asenteella. Muista, että hyväksyminen ei ole pakonomainen suoritus, vaan silloin päästämme irti turhasta tilanteeseen takertumisesta.

Kokeile seuraavia steppejä, kun seuraavan kerran huomaat vastustusta:

  1. Tietoiseksi tuleminen vastustamisesta
  2. Nimeä ajatus, joka liittyy tilanteeseen
    Esim: huoli, en ole tarpeeksi hyvä tai toive, olisipa innostukseni jatkunut pidempään.
    Voit myös nimetä tunteita.
    Esim: turhautuminen, epäoikeudenmukaisuus, hämmennys…
  3. Hyväksy ja salli tilanne
    Ota se ystävänä vastaan: kas, nyt kävi näin :)
  4. Päästä irti
    Suuntaa huomio kehoosi. Miltä pottuvarpaassasi tuntuu?


Marraskuun mindfulness-innoste on hyvin konkreettinen ja kehollinen keino havainnoida vastustus-ilmiötä: kylmän suihkun ottaminen, jeeee!!! Videolta saat lisätietoja.

Kylmäaltistuksen terveyshyödyistä voit lukea lisää Biohakkereiden sivuilta.

Virkistäviä hetkiä innosteen parissa!

Katso video tästä.

Aleksi


Aleksin mindfulness vlogi: Itsemyötätunto työpäivässä

Itsemyötätunto työpäivän tsemppaajana

Bonjour!

Lokakuun mindfulness-innosteena on harjoittaa itsemyötätuntoa työpäivän aikana.

Katso videolta lyhyt ohjeistus, ota innoste vastaan ja tsemppaa lähimmäisesi mukaan!

Katso lisää videoita itsemyötätunto (self-compassion) soittolistaltani.

Aikaisempi Hetkinen-vlogini, missä käsiteltiin itsemyötätunto teemaa:

Loistava self-compassion tietolähde (tutkimuksia, harjoituksia, ym.) Dr. Kristin Neff:n sivut sekä Dr. Christopher K Germerin sivut. Myös Sharon Salzbergin sivuilla kannattaa käydä.

Itsemyötätunto Wikipediassa.

Katso video tästä.

Myötätuntoista meininkiä toivottaen!

Aleksi


Aleksin mindfulness vlogi: Rauha

Hetkinen mindfulness-vlogin teemana on rauha.

Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä vlogiini mindfulness-harjoituksen rauha teemalla. Aluksi ajattelin tehdä ohjatun meditaation kunnes tajusin, että parhaiten homma toimii ilman meikäläisen sepostuksia :)

Laskevassa auringossa on rauhaa mitä halusin jakaa vlogin rakkaille katsojille. Auringon noususta saatan tehdä vastaavan tulevaisuudessa - tällä kertaa en jaksanut herätä niin aikaisin :)

Toivottavasti katsojat saatte tästä kesän energiaa pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin. Itse ainakin halusin videon johon voin palata ja fiilistellä suomalaista kesäillan taikaa.

Vaikka videokuva on koko ajan paikallaan, löytyy videolta hauskoja pikku yksityiskohtia - mitä sinä löysit?

Tarina kuvauksista

Kun lähdin kuvaamaan videota, mulla oli suht hyvä tatsi kuvauspaikasta. Olin käynyt juuri ennen kuvausta ostamassa perheellemme kaupasta ruokaa joten autossa lämpenevät safkat tuottivat pienen lisämausteen kuvausaikataululle :)

Alkuperäinen suunnitelmani kuvauspaikasta ei kuitenkaan toiminut ja päädyin ravaamaan Lauttasaaren rantoja etsien omaa Kodak momenttiani. Auringon laskua en voinut laittaa pauselle, joten valitsin tämän riittävän hyvän paikan - muistaen myös autossa kylmään huutavat ruoat.

Oikeaoppisista kuvasuhteista en tiedä, mutta ainakin sain mukaan 4 itselleni tärkeinä elementtiä: arskan, meren, rantakivikkoa ja metsää - näitä meinaan fiilistellä kaamoksessa.

Rauhaisia meditaatio- ja fiilistelyhetkiä toivottaen,

Aleksi

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi: Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Hetkinen-vlogissa kerron kokemuksiani vatsavaivojen kanssa elämisestä nuoresta asti (IBS, ärtyneen suolen oireyhtymä, hiivasyndrooma...).

Muistan, että vatsan väänteitä on ollut hyvin pitkään elämässäni. Parikymppisenä, kun kiersin lumilauta kainalossa kisoja maailmalla, tutuksi tuli pitsat, pastat, pikaruoka ja patonki nutella-suklaa levitteellä aamupalaksi :) Ei siis mikään ihme, että pötsi oli sekaisin! Toki olen aina halunnut syödä terveellisesti, mutta voitte kuvitella millä perusteella ruokapaikat valittiin, kun reissasin kaltaisteni snoukkaajien kanssa :)

Olin todella hyvä sopeutumaan ja kai junnumpana kuvittelin, että tällaiset vatsan fiilikset vaan kuuluu kuvioon. Pikkuhiljaa olot sen kuin huononi ja 2000-luvun taitteessa vietin jo liian suuren osan päivästä toiletissa. Näin jälkeenpäin tuntuu huvittavalta, että vatsan täytyi vaihtaa koko ajan megafonia suurempaan, että olisin tajunnut ja kuullut viestin - kylläpä tuli oltua naurettavan kuuro! Lopuksi volyymitasot oli Metallican stadion-konsertin luokkaa ja onneksi silloin havahduin.

Yli 15 vuotta olen noudattanut maidoton, gluteeniton, sokeriton, hiivaton ja tuhat muuta -ton päätteistä ruokavaliota. Mukaan on mahtunut A:sta Ö:hön erilaisia kokeiluja, vivahteita, siedätystä ja taukoja. Vaikka ruokavalion noudattaminen on ollut varsinkin reissuissa hankalaa, koen olevani onnekas. Saan syödä terveellisesti, 10-v. takainen hääpukuni mahtuu edelleen päälleni ja olen saanut pahimpaan aikaan verrattuna noin 3-4 tuntia enemmän hereilläoloa päiviini. Energiatasoni on noussut tiskirätistä lähelle Duracell-pupua.

Tahdonvoimaa, hyväksyntää, tietoista huomion suuntaamista, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä olen saanut harjoittaa oikein olan takaa. Varsinkin aluksi oli hankalaa valita jotain uutta leivän, myslin, jugurtin, suklaan, jätskin, jne. tilalle. Tunnen valtavasti myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka ovat kokeneet samaa.

Mindfulness on ollut mulle suurena apuna tilanteissa, jossa herkun tai muun ruoan houkutus on käynyt suureksi. Uskon sallivuuteen ja sen takia suhtaudunkin ruokavalintoihini niin, että saan syödä ihan kaikkea - tiedostaen kuitenkin valintojeni lyhyet sekä pitkäaikaiset vaikutukset oloihini!

Videolla kerron mitkä 2 suhtautumis- / toimintatapaa ovat olleet minulle tärkeimpiä vuosien varrella ja jotka ovat auttaneet minua valitsemaan sellaisia suupaloja, jotka ovat tuottaneet riittävän hyvää oloa ja energiaa pitkällä tähtäimellä. Eli herkkuhetkiäkin sallitaan ja ne kuuluu oleellisena osana hyvään elämään.

Nautinnollisia ruokailuhetkiä ja viisaita valintoja päivääsi!

Katso video tästä.

Aleksi

Avainsanat: mindfulness, ibs, ärtyneen suolen oireyhtymä, ruokavalio, tietoisuustaidot

 


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #5 | Paras mindfulness-tietolähde

Mindfulness-tietolähdeviidakossa aarretta etsimässä!

Hidasta elämää -sivuston Hetkinen-vlogini viidennessä jaksossa pohditaan mindfulness tietolähteitä.

Mindfulnessista tuotetaan jatkuvasti erilaista tietoa. On blogeja, vlogeja, artikkeleita, haastatteluja, kirjoja, äänitteitä, verkkokursseja, kursseja, tutkimuksia, jne. Miten tästä materiaali runsaudesta on mahdollista poimia oleellisimmat - saati sitten parasta mahdollista tietolähdettä?

Tällä kertaa paljastan teille oman mielipiteeni parhaasta mindfulness-tietolähteestä!

Katso video tästä.

Avainsanat: aleksi litovaara, hetkinen, hyvinvointi, ihminen, kiire, kokonaisvaltainen hyvinvointi, läsnäolo, meditaatio, mieli, mindfulness, stressi, stressinhallinta, terveys

01.08.2015

Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #4 | Elokuun mindfulness-innoste: työpäivän rajat

Nykyään työelämässä työ ja vapaa-aika sekoittuvat helposti keskenään. Tämä voi olla voimavara tai rasite. 

Hidasta elämää -sivuston Hetkinen-vlogin elokuun innosteessa havainnoidaan kuukauden ajan mindfulness meiningillä, että mitä tarkoittaa työpäivän rajat ja riittävän hyvä työpäivä.

Ota innoste vastaan, innosta frendisi mukaan ja tsempataan toinen toisiamme!

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #3 | Hidasta elämää-sivustolla: Mindfulness-ruokailu!

Onko ruokailuseuranasi usein puhelin, läppäri, TV tai lehti? Lähde mukaan kokeilemaan mindfulness-vaihtoehtoa!

Hetkinen-vlogin heinäkuun innoste on mindfulness-ruokailu! Ota innoste vastaan, innosta frendisi mukaan ja syödään kuukauden ajan (heinäkuu) vähintään 1 ateria mindfulness-läsnäololla.

Nautinnollisia ruokailuhetkiä – nam! T. Aleksi

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #2 | Hidasta elämää-sivustolla

Hetkinen #2 -vlogissa fiilistellään yleisimpiä väärinymmärryksiä mindfulnessiin liittyen ja avataan aiheita MythBuster-meiningillä!

Oivalluttavia katseluhetkiä!

Yleisimmät väärinymmärrykset mindfulnessista:

  1. Mindfulness on uskonnollista (Tästä voisi spekuloida maailman tappiin asti. Videolla pyrin antamaan mahdollisimman tiiviin ja selkeän vastauksen tähän.)
  2. Mindfulness on vaikeaa
  3. Mindfulness-harjoitukset ovat pakoa vaikeista ajatuksista, tunteista ja asioista
  4. Mindfulness on hihhuleiden hommaa
  5. Mindfulness-harjoitteluun haaskautuu liikaa aikaa
  6. Mindfulness-harjoittelun tavoitteena on mielen tyhjentäminen
  7. Mindfulness on rentoutumista

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi | Hetkinen #1 | Hidasta elämää-sivustolla

Aloitin videoblogin Hidasta elämää -sivustolla. Vlogissa käsitellään asioita letkeällä otteella ja mindfulnessin näkökulmasta. Ensimmäisessä osassa pohditaan keinoja päästää irti ”epäreiluksi” kokemasi tilanteen vatvomisesta ja märehtimisestä mindfulnessin keinoin Käy katsomassa ensimmäinen videoni aiheella: Keinoja epäreilun käytöksen kohtaamiseen