Katso Parempi bisnes -sivujen vlogini otsikolla: Silmiin katsominen on mindfulnessia.
Tsemppaan sua katsomaan tuntemattomia silmiin. Katso videolta, minkä takia se kannattaa.
Katso video tästä.
Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:
Katso Parempi bisnes -sivujen vlogini otsikolla: Silmiin katsominen on mindfulnessia.
Tsemppaan sua katsomaan tuntemattomia silmiin. Katso videolta, minkä takia se kannattaa.
Katso video tästä.
Täysii-seminaarin 2015 puheeni video on nyt katsottavissa.
Puheen otsikko: Unelmat tässä ja nyt - keinoja valita tietoisesti askeleet unelmaan ja sen elämiseen.
"Mindfulness on sana, joka esiintyy yhä useammin eri yhteyksissä. Moni tietää, että se liittyy jollain tavalla läsnäoloon ja keskittymiseen, toiset yhdistävät sen meditaatioon ja itämaisiin oppeihin. Aleksi Litovaara selittää sanan konkreettisesti ja helposti ymmärrettävällä tavalla: hänelle se merkitsee mielen ja aivojen punttisalia, uusien synapsien synnyttämistä siten, että ihminen osaa ottaa rauhallisemmin stressaavissakin tilanteissa.
– Oikeastaan mindfulness on taito, jonka jokainen osaa jo luonnostaan mutta ei vain tiedä sitä, sanoo Litovaara. – Etenkin työelämän kiireissä ja paineissa ihminen toimii usein niin sanotusti autopilotilla sekä koittaa tehdä monta asiaa yhtä aikaa, mikä johtaa tehottomuuteen ja sähläämiseen. Tästä seuraa turhaa kiireen tunnetta, jolloin stressitasot pysyvät korkealla.
Mindfulness-harjoitteiden kautta päästään siihen, että ihminen tiedostaa kulloinkin senhetkisen tekemisensä: juuri nyt kirjoitan sähköpostia, juuri nyt soitan puhelun kollegalle. Sitä kautta keskittyminen paranee, stressitaso laskee ja yleinen hyvinvointi kohenee.
– Harjoitteissa voidaan esimerkiksi tarkkailla omien ajatusten tulemista ja menemistä, jatkaa Litovaara. – Jokaiselle meistä on tuttua se, että ajatus lähtee pakostakin harhailemaan, vaikka yrittäisimmekin keskittyä. Mindfulness-harjoittelussa itseä ja aistien kautta havaittavia ärsykkeitä opetellaan katsomaan ikäänkuin ulkopuolelta ja kiinnitetään huomiota siihen hetkeen, kun tulemme tietoiseksi ajatusten harhailleen omille teilleen. Kun huomiomme palautetaan uudestaan ja uudestaan kohdistumaan aikaisemmin määriteltyyn kohteeseen, tullaan sinne aivojemme punttisalille: uudet hermoradat alkavat vahvistua, joka näkyy keskittymyskyvyn paranemisena.
– Moni ensikertalainen kokee tekevänsä virheen, kun ajatus lähtee harhailemaan. Kyse on pikemminkin onnistumisesta, koska sillä hetkellä kun huomaat ajatuksen harhailleen, olet paradoksaalisesti mindfulness-läsnäolon tilassa - tietoinen omasta tietoisuudestasi..."
Arvopaperi-lehdessä (22.10.15) oli Mia Heiskasen juttu Mindfulness-sovellus yhteistyöstäni Wibe Wellbeing Solutionsin kanssa.
"Kokenut Mindfulness-ohjaaja Aleksi Litovaara on esimerkki hyvinvointiosaajasta, joka haluaa tarjota videokursseja Wibe Academypalvelussa. - Mindfulness on kuin mikä tahansa urheilulaji: mitä enemmän mieltä harjoitat, sitä parempia tuloksia saat aikaan. Työelämä on hektistä, joten siksi on hienoa, että nyt on olemassa palvelu, jonka avulla Mindfulnessharjoitukset voi saada helposti yrityksen henkilöstön taskuun. Itseni kaltaiselle tekijälle palvelu on huima mahdollisuus saattaa osaamiseni yritysten tietoisuuteen. Se antaa siivet myös omille kansainvälistymistavoitteilleni, Litovaara iloitsee." www.wibe.fi
Hetkinen-vlogin teemana on arkiset tilanteet missä koemme vastustusta. Toisin sanoen tilanteet missä toivoisimme, että asiat olisivat eri tavalla kuin ne ovat.
Mindfulness-harjoittaminen auttaa meitä tunnistamaan ja olemaan läsnä pienissäkin vastustamisen hetkissä. Esim. kun aamulla huomaat, että lempisukkasi ovat pyykissä :)
Kun tunnistamme todellisuuden vastustamisen, se voi alkaa hälvetä hyväksyvällä ja vastaanottavaisella asenteella. Muista, että hyväksyminen ei ole pakonomainen suoritus, vaan silloin päästämme irti turhasta tilanteeseen takertumisesta.
Kokeile seuraavia steppejä, kun seuraavan kerran huomaat vastustusta:
Bonjour!
Lokakuun mindfulness-innosteena on harjoittaa itsemyötätuntoa työpäivän aikana.
Katso videolta lyhyt ohjeistus, ota innoste vastaan ja tsemppaa lähimmäisesi mukaan!
Katso lisää videoita itsemyötätunto (self-compassion) soittolistaltani.
Aikaisempi Hetkinen-vlogini, missä käsiteltiin itsemyötätunto teemaa:
Loistava self-compassion tietolähde (tutkimuksia, harjoituksia, ym.) Dr. Kristin Neff:n sivut sekä Dr. Christopher K Germerin sivut. Myös Sharon Salzbergin sivuilla kannattaa käydä.
Myötätuntoista meininkiä toivottaen!
Aleksi
Ihastuttava Arja Sihvola haastatteli minua Viisas elämä-lehteen.
Avainsanat: mindfulness, tietoisuustaidot, suorituskyky, urheilu, työkyky, työhyvinvointi
– Mindfulness on tähän hetkeen keskittymistä tietoisesti hyväksyvällä ja toteavalla asenteella, esittelee mindfulness-ohjaaja ja työnohjaaja (STO ry) Aleksi Litovaara.
– Mindfulness kehittää ihmisissä hyväksyvää asennetta, myötätuntoa, kärsivällisyyttä ja epämukavuuden sietoa. Hankaliin työtilanteisiin se on tuonut tyyneyttä, eli ettei mielessään kapinoi vastaan koko ajan, vaan oppii hyväksymään tilanteet, joita ei voi muuttaa, sanoo psykoterapeutti, työnohjaaja Marja Saarenheimo.
Saarenheimo soveltaa MF-menetelmiä, itsensä rauhoittamista ja keskittymisharjoituksia sekä psykoterapiassa että hoitoalan henkilöstön ja työyhteisöjen koulutuksessa.
Mindfulnessissa opetellaan ottamaan ajatuksiin etäisyyttä, havainnoimaan ja tarkkailemaan niitä ikään kuin ulkopuolelta.
– Tällöin ei tarvitse ottaa itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan liian vakavasti ja saa väljyyttä omaan mieleen. Jos yritämme väkisin työntää pois hankalaa ajatusta tai tunnetta, se takertuu mieleen vielä sitkeämmin. Mitä enemmän yritämme olla ajattelematta jotakin, sen vahvemmin se pysyy päässämme, Litovaara vertaa.
Hyväksymällä kaikki ajatukset voimme myös helpommin päästää niistä irti ja valita, mihin kiinnitämme huomiomme. Näin kasvaa kyky lopettaa kielteisten tunteiden vatvominen. Mindfulness on myös tahdonvoiman vahvistamista, kun sitkeästi palautamme keskittymisemme esimerkiksi kehoomme ja hengitysliikkeen aistimiseen.
Tietoisen läsnäolon harjoittaminen näkyy konkreettisesti aivoissa. Se lisää aktiivisuutta etuaivokuorella, missä säädellään emootioita ja käyttäytymistä ja esimerkiksi muistin kannalta tärkeässä hippokampuksessa harmaan aineen määrä on suurempi.
Mindfulness rauhoittaa ”aivojen hälytyskellon” eli kahden mantelitumakkeen toimintaa ja lisää joustavuutta kohdata erilaisia tilanteita ja tunteita, jolloin reaktion valintaan voi vaikuttaa tietoisesti.
Mindfulness-harjoitusten vaikutuksista on saatu positiivista näyttöä useissa tutkimuksissa. Mindfulnessin arvioidaan vähentävän stressiä, hermostuneisuutta ja masennusta sekä lisäävän työhön sitoutumista ja työhyvinvointia. Marjo Saarenheimo kertoo menetelmän auttaneen myös häntä itseään psykoterapeutin työssä:
– Aiemmin olin kärsimätön, mutta nyt kärsimättömyys ja sen myötä stressi ovat vähentyneet. Asiakas ansaitsee sen, että olen täysillä keskittynyt hänen asioihinsa vastaanotolla.
Vaikka tutkimusnäyttö on kohtuullisen positiivista, Saarenheimo muistuttaa, ettei hyötyjä saisi kuitenkaan liioitella, kuten nykyisessä hypessä välillä näyttää käyvän.
Myös Aleksi Litovaara on törmännyt kurssien markkinoinnissa suuriin lupauksiin.
– Kurssin ohjaaja ei voi kaataa mindfulnessin hyötyjä osallistujaan. Osallistujalla on itsellään iso rooli harjoitusten tekemisessä, asian ymmärtämisessä ja sisäistämisessä.
Ja sama pätee ohjaajaan. Omakohtainen pitkäaikainen harjoittaminen on paras opettaja. Litovaaran mukaan ohjaajan tausta – koulutus, harjoittamisvuosien määrä ja mahdolliset suositukset – kannattaa mahdollisuuksien mukaan selvittää. Kuka tahansa voi kutsuta itseään mindfulness-ohjaajaksi. Ja yhä useampi kutsuukin, sillä ala on kasvava bisnes.
Lue koko juttu tästä. Jutussa kerrotaa vielä mm. mindfulnessin hyödyntämisestä hoitotyössä sekä annetaan harjoitteluvinkkejä.
Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä vlogiini mindfulness-harjoituksen rauha teemalla. Aluksi ajattelin tehdä ohjatun meditaation kunnes tajusin, että parhaiten homma toimii ilman meikäläisen sepostuksia :)
Laskevassa auringossa on rauhaa mitä halusin jakaa vlogin rakkaille katsojille. Auringon noususta saatan tehdä vastaavan tulevaisuudessa - tällä kertaa en jaksanut herätä niin aikaisin :)
Toivottavasti katsojat saatte tästä kesän energiaa pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin. Itse ainakin halusin videon johon voin palata ja fiilistellä suomalaista kesäillan taikaa.
Vaikka videokuva on koko ajan paikallaan, löytyy videolta hauskoja pikku yksityiskohtia - mitä sinä löysit?
Kun lähdin kuvaamaan videota, mulla oli suht hyvä tatsi kuvauspaikasta. Olin käynyt juuri ennen kuvausta ostamassa perheellemme kaupasta ruokaa joten autossa lämpenevät safkat tuottivat pienen lisämausteen kuvausaikataululle :)
Alkuperäinen suunnitelmani kuvauspaikasta ei kuitenkaan toiminut ja päädyin ravaamaan Lauttasaaren rantoja etsien omaa Kodak momenttiani. Auringon laskua en voinut laittaa pauselle, joten valitsin tämän riittävän hyvän paikan - muistaen myös autossa kylmään huutavat ruoat.
Oikeaoppisista kuvasuhteista en tiedä, mutta ainakin sain mukaan 4 itselleni tärkeinä elementtiä: arskan, meren, rantakivikkoa ja metsää - näitä meinaan fiilistellä kaamoksessa.
Rauhaisia meditaatio- ja fiilistelyhetkiä toivottaen,
Aleksi