Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:

MEDIASSA


Helsingin Horisontti 4/15: Mindfulnessin avulla omat tunteet hallintaan

Eevakaisa Mäntyranta haastatteli minua Helsingin Horisontti -lehteen. Aiheena mikäpä muukaan, kuin mindfulness!

"Mindfulness on sana, joka esiintyy yhä useammin eri yhteyksissä. Moni tietää, että se liittyy jollain tavalla läsnäoloon ja keskittymiseen, toiset yhdistävät sen meditaatioon ja itämaisiin oppeihin. Aleksi Litovaara selittää sanan konkreettisesti ja helposti ymmärrettävällä tavalla: hänelle se merkitsee mielen ja aivojen punttisalia, uusien synapsien synnyttämistä siten, että ihminen osaa ottaa rauhallisemmin stressaavissakin tilanteissa.

– Oikeastaan mindfulness on taito, jonka jokainen osaa jo luonnostaan mutta ei vain tiedä sitä, sanoo Litovaara. – Etenkin työelämän kiireissä ja paineissa ihminen toimii usein niin sanotusti autopilotilla sekä koittaa tehdä monta asiaa yhtä aikaa, mikä johtaa tehottomuuteen ja sähläämiseen. Tästä seuraa turhaa kiireen tunnetta, jolloin stressitasot pysyvät korkealla.

Mindfulness-harjoitteiden kautta päästään siihen, että ihminen tiedostaa kulloinkin senhetkisen tekemisensä: juuri nyt kirjoitan sähköpostia, juuri nyt soitan puhelun kollegalle. Sitä kautta keskittyminen paranee, stressitaso laskee ja yleinen hyvinvointi kohenee.

– Harjoitteissa voidaan esimerkiksi tarkkailla omien ajatusten tulemista ja menemistä, jatkaa Litovaara. – Jokaiselle meistä on tuttua se, että ajatus lähtee pakostakin harhailemaan, vaikka yrittäisimmekin keskittyä. Mindfulness-harjoittelussa itseä ja aistien kautta havaittavia ärsykkeitä opetellaan katsomaan ikäänkuin ulkopuolelta ja kiinnitetään huomiota siihen hetkeen, kun tulemme tietoiseksi ajatusten harhailleen omille teilleen. Kun huomiomme palautetaan uudestaan ja uudestaan kohdistumaan aikaisemmin määriteltyyn kohteeseen, tullaan sinne aivojemme punttisalille: uudet hermoradat alkavat vahvistua, joka näkyy keskittymyskyvyn paranemisena.

– Moni ensikertalainen kokee tekevänsä virheen, kun ajatus lähtee harhailemaan. Kyse on pikemminkin onnistumisesta, koska sillä hetkellä kun huomaat ajatuksen harhailleen, olet paradoksaalisesti mindfulness-läsnäolon tilassa - tietoinen omasta tietoisuudestasi..."

Lue koko juttu tästä (sivut 6-7).

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app


Arvopaperi-lehti: Mindfulness sovelluksella maailmalle

Arvopaperi-lehdessä (22.10.15) oli Mia Heiskasen juttu Mindfulness-sovellus yhteistyöstäni Wibe Wellbeing Solutionsin kanssa.

"Kokenut Mindfulness-ohjaaja Aleksi Litovaara on esimerkki hyvinvointiosaajasta, joka haluaa tarjota videokursseja Wibe Academypalvelussa. - Mindfulness on kuin mikä tahansa urheilulaji: mitä enemmän mieltä harjoitat, sitä parempia tuloksia saat aikaan. Työelämä on hektistä, joten siksi on hienoa, että nyt on olemassa palvelu, jonka avulla Mindfulnessharjoitukset voi saada helposti yrityksen henkilöstön taskuun. Itseni kaltaiselle tekijälle palvelu on huima mahdollisuus saattaa osaamiseni yritysten tietoisuuteen. Se antaa siivet myös omille kansainvälistymistavoitteilleni, Litovaara iloitsee." www.wibe.fi

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla


Mindfulness-vlogi: vastustus vai vastaanotto?

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla

Hetkinen-vlogin teemana on arkiset tilanteet missä koemme vastustusta. Toisin sanoen tilanteet missä toivoisimme, että asiat olisivat eri tavalla kuin ne ovat.

Mindfulness-harjoittaminen auttaa meitä tunnistamaan ja olemaan läsnä pienissäkin vastustamisen hetkissä. Esim. kun aamulla huomaat, että lempisukkasi ovat pyykissä :)

Kun tunnistamme todellisuuden vastustamisen, se voi alkaa hälvetä hyväksyvällä ja vastaanottavaisella asenteella. Muista, että hyväksyminen ei ole pakonomainen suoritus, vaan silloin päästämme irti turhasta tilanteeseen takertumisesta.

Kokeile seuraavia steppejä, kun seuraavan kerran huomaat vastustusta:

 1. Tietoiseksi tuleminen vastustamisesta
 2. Nimeä ajatus, joka liittyy tilanteeseen
  Esim: huoli, en ole tarpeeksi hyvä tai toive, olisipa innostukseni jatkunut pidempään.
  Voit myös nimetä tunteita.
  Esim: turhautuminen, epäoikeudenmukaisuus, hämmennys…
 3. Hyväksy ja salli tilanne
  Ota se ystävänä vastaan: kas, nyt kävi näin :)
 4. Päästä irti
  Suuntaa huomio kehoosi. Miltä pottuvarpaassasi tuntuu?

  Marraskuun mindfulness-innoste on hyvin konkreettinen ja kehollinen keino havainnoida vastustus-ilmiötä: kylmän suihkun ottaminen, jeeee!!! Videolta saat lisätietoja.

  Kylmäaltistuksen terveyshyödyistä voit lukea lisää Biohakkereiden sivuilta.

  Virkistäviä hetkiä innosteen parissa!

  Katso video tästä.

  Aleksi


Aleksin mindfulness vlogi: Itsemyötätunto työpäivässä

Itsemyötätunto työpäivän tsemppaajana

Bonjour!

Lokakuun mindfulness-innosteena on harjoittaa itsemyötätuntoa työpäivän aikana.

Katso videolta lyhyt ohjeistus, ota innoste vastaan ja tsemppaa lähimmäisesi mukaan!

Katso lisää videoita itsemyötätunto (self-compassion) soittolistaltani.

Aikaisempi Hetkinen-vlogini, missä käsiteltiin itsemyötätunto teemaa:

Loistava self-compassion tietolähde (tutkimuksia, harjoituksia, ym.) Dr. Kristin Neff:n sivut sekä Dr. Christopher K Germerin sivut. Myös Sharon Salzbergin sivuilla kannattaa käydä.

Itsemyötätunto Wikipediassa.

Myötätuntoista meininkiä toivottaen!

Aleksi

Katso video täältä.

 

 
Avainsanat: Itsemyötätunto, Myötätunto, Self-Compassion, Compassion, Mindfulness, Mindfulness-työpäivä