Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:

MEDIASSA


Helsingin Horisontti 4/15: Mindfulnessin avulla omat tunteet hallintaan

Eevakaisa Mäntyranta haastatteli minua Helsingin Horisontti -lehteen. Aiheena mikäpä muukaan, kuin mindfulness!

"Mindfulness on sana, joka esiintyy yhä useammin eri yhteyksissä. Moni tietää, että se liittyy jollain tavalla läsnäoloon ja keskittymiseen, toiset yhdistävät sen meditaatioon ja itämaisiin oppeihin. Aleksi Litovaara selittää sanan konkreettisesti ja helposti ymmärrettävällä tavalla: hänelle se merkitsee mielen ja aivojen punttisalia, uusien synapsien synnyttämistä siten, että ihminen osaa ottaa rauhallisemmin stressaavissakin tilanteissa.

– Oikeastaan mindfulness on taito, jonka jokainen osaa jo luonnostaan mutta ei vain tiedä sitä, sanoo Litovaara. – Etenkin työelämän kiireissä ja paineissa ihminen toimii usein niin sanotusti autopilotilla sekä koittaa tehdä monta asiaa yhtä aikaa, mikä johtaa tehottomuuteen ja sähläämiseen. Tästä seuraa turhaa kiireen tunnetta, jolloin stressitasot pysyvät korkealla.

Mindfulness-harjoitteiden kautta päästään siihen, että ihminen tiedostaa kulloinkin senhetkisen tekemisensä: juuri nyt kirjoitan sähköpostia, juuri nyt soitan puhelun kollegalle. Sitä kautta keskittyminen paranee, stressitaso laskee ja yleinen hyvinvointi kohenee.

– Harjoitteissa voidaan esimerkiksi tarkkailla omien ajatusten tulemista ja menemistä, jatkaa Litovaara. – Jokaiselle meistä on tuttua se, että ajatus lähtee pakostakin harhailemaan, vaikka yrittäisimmekin keskittyä. Mindfulness-harjoittelussa itseä ja aistien kautta havaittavia ärsykkeitä opetellaan katsomaan ikäänkuin ulkopuolelta ja kiinnitetään huomiota siihen hetkeen, kun tulemme tietoiseksi ajatusten harhailleen omille teilleen. Kun huomiomme palautetaan uudestaan ja uudestaan kohdistumaan aikaisemmin määriteltyyn kohteeseen, tullaan sinne aivojemme punttisalille: uudet hermoradat alkavat vahvistua, joka näkyy keskittymyskyvyn paranemisena.

– Moni ensikertalainen kokee tekevänsä virheen, kun ajatus lähtee harhailemaan. Kyse on pikemminkin onnistumisesta, koska sillä hetkellä kun huomaat ajatuksen harhailleen, olet paradoksaalisesti mindfulness-läsnäolon tilassa - tietoinen omasta tietoisuudestasi..."

Lue koko juttu tästä (sivut 6-7).

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app


Arvopaperi-lehti: Mindfulness sovelluksella maailmalle

Arvopaperi-lehdessä (22.10.15) oli Mia Heiskasen juttu Mindfulness-sovellus yhteistyöstäni Wibe Wellbeing Solutionsin kanssa.

"Kokenut Mindfulness-ohjaaja Aleksi Litovaara on esimerkki hyvinvointiosaajasta, joka haluaa tarjota videokursseja Wibe Academypalvelussa. - Mindfulness on kuin mikä tahansa urheilulaji: mitä enemmän mieltä harjoitat, sitä parempia tuloksia saat aikaan. Työelämä on hektistä, joten siksi on hienoa, että nyt on olemassa palvelu, jonka avulla Mindfulnessharjoitukset voi saada helposti yrityksen henkilöstön taskuun. Itseni kaltaiselle tekijälle palvelu on huima mahdollisuus saattaa osaamiseni yritysten tietoisuuteen. Se antaa siivet myös omille kansainvälistymistavoitteilleni, Litovaara iloitsee." www.wibe.fi

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla


Mindfulness-vlogi: vastustus vai vastaanotto?

mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla

Hetkinen-vlogin teemana on arkiset tilanteet missä koemme vastustusta. Toisin sanoen tilanteet missä toivoisimme, että asiat olisivat eri tavalla kuin ne ovat.

Mindfulness-harjoittaminen auttaa meitä tunnistamaan ja olemaan läsnä pienissäkin vastustamisen hetkissä. Esim. kun aamulla huomaat, että lempisukkasi ovat pyykissä :)

Kun tunnistamme todellisuuden vastustamisen, se voi alkaa hälvetä hyväksyvällä ja vastaanottavaisella asenteella. Muista, että hyväksyminen ei ole pakonomainen suoritus, vaan silloin päästämme irti turhasta tilanteeseen takertumisesta.

Kokeile seuraavia steppejä, kun seuraavan kerran huomaat vastustusta:

 1. Tietoiseksi tuleminen vastustamisesta
 2. Nimeä ajatus, joka liittyy tilanteeseen
  Esim: huoli, en ole tarpeeksi hyvä tai toive, olisipa innostukseni jatkunut pidempään.
  Voit myös nimetä tunteita.
  Esim: turhautuminen, epäoikeudenmukaisuus, hämmennys…
 3. Hyväksy ja salli tilanne
  Ota se ystävänä vastaan: kas, nyt kävi näin :)
 4. Päästä irti
  Suuntaa huomio kehoosi. Miltä pottuvarpaassasi tuntuu?

  Marraskuun mindfulness-innoste on hyvin konkreettinen ja kehollinen keino havainnoida vastustus-ilmiötä: kylmän suihkun ottaminen, jeeee!!! Videolta saat lisätietoja.

  Kylmäaltistuksen terveyshyödyistä voit lukea lisää Biohakkereiden sivuilta.

  Virkistäviä hetkiä innosteen parissa!

  Katso video tästä.

  Aleksi


Aleksin mindfulness vlogi: Itsemyötätunto työpäivässä

Itsemyötätunto työpäivän tsemppaajana

Bonjour!

Lokakuun mindfulness-innosteena on harjoittaa itsemyötätuntoa työpäivän aikana.

Katso videolta lyhyt ohjeistus, ota innoste vastaan ja tsemppaa lähimmäisesi mukaan!

Katso lisää videoita itsemyötätunto (self-compassion) soittolistaltani.

Aikaisempi Hetkinen-vlogini, missä käsiteltiin itsemyötätunto teemaa:

Loistava self-compassion tietolähde (tutkimuksia, harjoituksia, ym.) Dr. Kristin Neff:n sivut sekä Dr. Christopher K Germerin sivut. Myös Sharon Salzbergin sivuilla kannattaa käydä.

Itsemyötätunto Wikipediassa.

Myötätuntoista meininkiä toivottaen!

Aleksi

Katso video täältä.

 

 
Avainsanat: Itsemyötätunto, Myötätunto, Self-Compassion, Compassion, Mindfulness, Mindfulness-työpäivä
 
 


Tesso-lehti: Mindfulness kehittää keskittymisen taitoa

Tesso - sosiaali- ja terveyspoliittinen aikakausilehti teki jutun mindfulnessista: Mindfulness kehittää keskittymisen taitoa

Tämän päivän työelämässä huomiomme jakaantuu jatkuvasti moneen suuntaan yhtä aikaa, ja keskittymisen taito on vaarassa kadota stressin ja ärtyneisyyden alle. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen eli mindfulness saattaa olla avuksi.
 
Kaikkiin töihin liittyy epämukavia asioita, mutta työaikaa ei ole hedelmällistä käyttää sen miettimiseen, että kunpa loma jo alkaisi. Kymmenen minuuttia oikeaa läsnäoloa on arvokkaampaa kuin tunti vain fyysisesti paikalla oloa. Apua voi saada esimerkiksi mindfulnessia harjoittamalla.

– Mindfulness on tähän hetkeen keskittymistä tietoisesti hyväksyvällä ja toteavalla asenteella, esittelee mindfulness-ohjaaja ja työnohjaaja (STO ry) Aleksi Litovaara. 

– Mindfulness kehittää ihmisissä hyväksyvää asennetta, myötätuntoa, kärsivällisyyttä ja epämukavuuden sietoa. Hankaliin työtilanteisiin se on tuonut tyyneyttä, eli ettei mielessään kapinoi vastaan koko ajan, vaan oppii hyväksymään tilanteet, joita ei voi muuttaa, sanoo psykoterapeutti, työnohjaaja Marja Saarenheimo. 

Saarenheimo soveltaa MF-menetelmiä, itsensä rauhoittamista ja keskittymisharjoituksia sekä psykoterapiassa että hoitoalan henkilöstön ja työyhteisöjen koulutuksessa.

Mindfulnessissa opetellaan ottamaan ajatuksiin etäisyyttä, havainnoimaan ja tarkkailemaan niitä ikään kuin ulkopuolelta.

 – Tällöin ei tarvitse ottaa itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan liian vakavasti ja saa väljyyttä omaan mieleen. Jos yritämme väkisin työntää pois hankalaa ajatusta tai tunnetta, se takertuu mieleen vielä sitkeämmin.  Mitä enemmän yritämme olla ajattelematta jotakin, sen vahvemmin se pysyy päässämme, Litovaara vertaa.  

Hyväksymällä kaikki ajatukset voimme myös helpommin päästää niistä irti ja valita, mihin kiinnitämme huomiomme. Näin kasvaa kyky lopettaa kielteisten tunteiden vatvominen. Mindfulness on myös tahdonvoiman vahvistamista, kun sitkeästi palautamme keskittymisemme esimerkiksi kehoomme ja hengitysliikkeen aistimiseen.

MINDFULNESSIN HYÖTYVAIKUTUKSET

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen näkyy konkreettisesti aivoissa. Se lisää aktiivisuutta etuaivokuorella, missä säädellään emootioita ja käyttäytymistä ja esimerkiksi muistin kannalta tärkeässä hippokampuksessa harmaan aineen määrä on suurempi. 

Mindfulness rauhoittaa ”aivojen hälytyskellon” eli kahden mantelitumakkeen toimintaa ja lisää joustavuutta kohdata erilaisia tilanteita ja tunteita, jolloin reaktion valintaan voi vaikuttaa tietoisesti. 

Mindfulness-harjoitusten vaikutuksista on saatu positiivista näyttöä useissa tutkimuksissa. Mindfulnessin arvioidaan vähentävän stressiä, hermostuneisuutta ja masennusta sekä lisäävän työhön sitoutumista ja työhyvinvointia. Marjo Saarenheimo kertoo menetelmän auttaneen myös häntä itseään psykoterapeutin työssä:

 – Aiemmin olin kärsimätön, mutta nyt kärsimättömyys ja sen myötä stressi ovat vähentyneet. Asiakas ansaitsee sen, että olen täysillä keskittynyt hänen asioihinsa vastaanotolla.
Vaikka tutkimusnäyttö on kohtuullisen positiivista, Saarenheimo muistuttaa, ettei hyötyjä saisi kuitenkaan liioitella, kuten nykyisessä hypessä välillä näyttää käyvän.

Myös Aleksi Litovaara on törmännyt kurssien markkinoinnissa suuriin lupauksiin. 

– Kurssin ohjaaja ei voi kaataa mindfulnessin hyötyjä osallistujaan. Osallistujalla on itsellään iso rooli harjoitusten tekemisessä, asian ymmärtämisessä ja sisäistämisessä.

Ja sama pätee ohjaajaan. Omakohtainen pitkäaikainen harjoittaminen on paras opettaja. Litovaaran mukaan ohjaajan tausta – koulutus, harjoittamisvuosien määrä ja mahdolliset suositukset – kannattaa mahdollisuuksien mukaan selvittää. Kuka tahansa voi kutsuta itseään mindfulness-ohjaajaksi. Ja yhä useampi kutsuukin, sillä ala on kasvava bisnes. 

Lue koko juttu tästä. Jutussa kerrotaa vielä mm. mindfulnessin hyödyntämisestä hoitotyössä sekä annetaan harjoitteluvinkkejä.


Aleksin mindfulness vlogi: Rauha

Hetkinen mindfulness-vlogin teemana on rauha.

Olen jo jonkin aikaa halunnut tehdä vlogiini mindfulness-harjoituksen rauha teemalla. Aluksi ajattelin tehdä ohjatun meditaation kunnes tajusin, että parhaiten homma toimii ilman meikäläisen sepostuksia :)

Laskevassa auringossa on rauhaa mitä halusin jakaa vlogin rakkaille katsojille. Auringon noususta saatan tehdä vastaavan tulevaisuudessa - tällä kertaa en jaksanut herätä niin aikaisin :)

Toivottavasti katsojat saatte tästä kesän energiaa pimeneviin syys- ja talvi-iltoihin. Itse ainakin halusin videon johon voin palata ja fiilistellä suomalaista kesäillan taikaa.

Vaikka videokuva on koko ajan paikallaan, löytyy videolta hauskoja pikku yksityiskohtia - mitä sinä löysit?

Tarina kuvauksista

Kun lähdin kuvaamaan videota, mulla oli suht hyvä tatsi kuvauspaikasta. Olin käynyt juuri ennen kuvausta ostamassa perheellemme kaupasta ruokaa joten autossa lämpenevät safkat tuottivat pienen lisämausteen kuvausaikataululle :)

Alkuperäinen suunnitelmani kuvauspaikasta ei kuitenkaan toiminut ja päädyin ravaamaan Lauttasaaren rantoja etsien omaa Kodak momenttiani. Auringon laskua en voinut laittaa pauselle, joten valitsin tämän riittävän hyvän paikan - muistaen myös autossa kylmään huutavat ruoat.

Oikeaoppisista kuvasuhteista en tiedä, mutta ainakin sain mukaan 4 itselleni tärkeinä elementtiä: arskan, meren, rantakivikkoa ja metsää - näitä meinaan fiilistellä kaamoksessa.

Rauhaisia meditaatio- ja fiilistelyhetkiä toivottaen,

Aleksi

Katso video tästä.


Aleksin mindfulness vlogi: Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Mindfulness ja herkkujen houkutus - 2 vinkkiä tahdonvoimaan

Hetkinen-vlogissa kerron kokemuksiani vatsavaivojen kanssa elämisestä nuoresta asti (IBS, ärtyneen suolen oireyhtymä, hiivasyndrooma...).

Muistan, että vatsan väänteitä on ollut hyvin pitkään elämässäni. Parikymppisenä, kun kiersin lumilauta kainalossa kisoja maailmalla, tutuksi tuli pitsat, pastat, pikaruoka ja patonki nutella-suklaa levitteellä aamupalaksi :) Ei siis mikään ihme, että pötsi oli sekaisin! Toki olen aina halunnut syödä terveellisesti, mutta voitte kuvitella millä perusteella ruokapaikat valittiin, kun reissasin kaltaisteni snoukkaajien kanssa :)

Olin todella hyvä sopeutumaan ja kai junnumpana kuvittelin, että tällaiset vatsan fiilikset vaan kuuluu kuvioon. Pikkuhiljaa olot sen kuin huononi ja 2000-luvun taitteessa vietin jo liian suuren osan päivästä toiletissa. Näin jälkeenpäin tuntuu huvittavalta, että vatsan täytyi vaihtaa koko ajan megafonia suurempaan, että olisin tajunnut ja kuullut viestin - kylläpä tuli oltua naurettavan kuuro! Lopuksi volyymitasot oli Metallican stadion-konsertin luokkaa ja onneksi silloin havahduin.

Yli 15 vuotta olen noudattanut maidoton, gluteeniton, sokeriton, hiivaton ja tuhat muuta -ton päätteistä ruokavaliota. Mukaan on mahtunut A:sta Ö:hön erilaisia kokeiluja, vivahteita, siedätystä ja taukoja. Vaikka ruokavalion noudattaminen on ollut varsinkin reissuissa hankalaa, koen olevani onnekas. Saan syödä terveellisesti, 10-v. takainen hääpukuni mahtuu edelleen päälleni ja olen saanut pahimpaan aikaan verrattuna noin 3-4 tuntia enemmän hereilläoloa päiviini. Energiatasoni on noussut tiskirätistä lähelle Duracell-pupua.

Tahdonvoimaa, hyväksyntää, tietoista huomion suuntaamista, sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä olen saanut harjoittaa oikein olan takaa. Varsinkin aluksi oli hankalaa valita jotain uutta leivän, myslin, jugurtin, suklaan, jätskin, jne. tilalle. Tunnen valtavasti myötätuntoa kaikkia kohtaan, jotka ovat kokeneet samaa.

Mindfulness on ollut mulle suurena apuna tilanteissa, jossa herkun tai muun ruoan houkutus on käynyt suureksi. Uskon sallivuuteen ja sen takia suhtaudunkin ruokavalintoihini niin, että saan syödä ihan kaikkea - tiedostaen kuitenkin valintojeni lyhyet sekä pitkäaikaiset vaikutukset oloihini!

Videolla kerron mitkä 2 suhtautumis- / toimintatapaa ovat olleet minulle tärkeimpiä vuosien varrella ja jotka ovat auttaneet minua valitsemaan sellaisia suupaloja, jotka ovat tuottaneet riittävän hyvää oloa ja energiaa pitkällä tähtäimellä. Eli herkkuhetkiäkin sallitaan ja ne kuuluu oleellisena osana hyvään elämään.

Nautinnollisia ruokailuhetkiä ja viisaita valintoja päivääsi!

Aleksi

Katso video tästä.

Avainsanat: mindfulness, ibs, ärtyneen suolen oireyhtymä, ruokavalio, tietoisuustaidot


Tarkastelussa ihminen podcastissa puhutaan mindfulnessista

Sain kunnian jutella hienon miehen, Teemu Syrjälän kanssa mindfulnessista!

 

Alta voit lukea Teemun intron videohaastattelustamme:
 

Haastattelut jatkuu ja kausi avattiin erittäin pirteällä miehellä, Aleksi Litovaaralla. Aleksi on entinen huippu lumilautailija, tv shown vetäjä ja nykyisin myös mindfulness mestari.

Hienoja ajatuksia ja ennenkaikkea selkeyttä mitä itse arvostan kovasti. Paljon syitä miksi katsoa tämä pätkä. Puhuimme mm:

Mindfulnessista, mitä se on ja kenelle se sopii?
- Arjen hetkistä milloin voi tarkastella omia tuntemuksia
- Tunteiden nimeämisestä
- Tavoitteiden saavuttamisesta
- Flow tila & läsnäolo. Miten flow tila eroaa mindfulnessista?
- Aleksi omista tulevaisuuden haaveista.

Ja paljon muuta! Hieno mies ja tykkkäsin kovasti hänen tavastaan esittää asioita rehellisesti. 
Suosittelen

Katso video tästä.

P.S. Muita Teemun haastetteluja löytyy klikkaamalla tästä.

Avainsanat: mindfulness, mindfulness-verkkokurssi, mindfulness-kurssi, meditaatio, läsnäolo, suorituskyky, aivot, palautuminen, myötätunto, tunnetaidot, tietoisuustaidot, flow