Uutiskirjeen tilaajalle lahjaksi opas työelämän onnistumisiin:

Ajankohtaista


Mistä etsiä apua tinnitukseen ja voiko se parantua?

Tinnituksen hoito, kotikonstit, lisätietolinkit ja tutkimukset

Tinnitus, tuo viheltävä, suhisevä, särisevä, piippaava ja resonoiva ystävä. Kokemukseni mukaan monet lääkärit ovat sitä mieltä, ettei tinnitusta voi juurikaan parantaa. Tämä on tietty mulle aina innostava haaste – miten parantua jostain mistä ei voi parantua. Kenties olen jonkinlainen magneetti vastaaville haasteille ja ”autoimmuuni-kamuille”, kun on kertynyt muitakin esim. IBS ja valkojäkälä. Tutkittuani asiaa löysin kuitenkin ihmisiä jotka ovat parantuneet tinnituksesta (toki parantumisen mahdollisuudet riippuvat mm. vamman syntytavasta - onko tapahtunut fyysinen vaurio, tms.).

”Ystäväni” saapui joulukuussa 2017, kun frendini vihelsi kovaäänisesti pääni takana - tämä on ihan oma tarinansa, josta saatan kirjoittaa myöhemmin. Sanotaan kuitenkin lyhyesti, että tapahtumaa edelsi se, että olin suurin idiootti, mitä olen elämässäni ollut ja toimin vasten tärkeitä arvojani, loukaten siinä sivussa (henkisesti) myös toista ihmistä. Surkuhupaisasti yksi oma (lemppari) tulkintani onkin, että todella ansaitsin sen ja universumi halusi tällä tavalla ”kertoa” ja muistuttaa jatkuvalla syötöllä, että herää pahvi, näin ei voi käyttäytyä. Voin sanoa, että muistutus toimii!

Haluan tässä jakaa erilaisia keinoja ja menetelmiä mitä olen ehtinyt kokeilemaan ystäväni hoivaamiseksi. Toivon, että tämä toimii keskustelun avauksena, ja olisi hienoa kuulla sinun keinoista ja kokemuksistasi. Oma tinnitus-ystäväni on edelleen mukanani, mutta se on mennyt parempaan suuntaan.

Maapallo on pyöreä -tyyppisellä varmuudella minua auttaneita asioita (random järjestyksessä):
 
 1. Uskallus mennä meluisiin paikkoihin.

  Lääkärini pelotteli minut täysin sanoessaan, ettei baariin, diskoon ja konsertteihin ole enää koskaan menemistä. Aluksi tätä pelkoa vahvistikin se, että normaalin ravintolaillallisen jälkeen, saatoin kokea seuraavana yönä pelottavan kovaa piippausta, joka kuitenkin onneksi aina loppui aamuun mennessä. Tämä tapahtui, vaikka pidinkin kustomoituja korvatulppia koko ajan. Ekassa konsertissa minulla oli tulppien lisäksi kunnon Mikki Hiiri –kuulosuojaimet (Peltorit). Koska suojaus tuntui toimivan riittävän hyvin, olen uskaltanut käydä kokeilemassa muissakin konserteissa. Kun olen kovin meluisissa paikoissa, tarkistan silloin tällöin puhelimen äänenvoimakkuus-appista melutason, ja jos meteli on liian suurta, lähden pois.
 1. Elacin-korvatulpat.

  Omiin korvakäytäviin kustomoidut tulpat, jotka vähentävät 25 dB. Nämä ovat aina mukanani ja mukavat korvissa.
   
 2. Olen antanut itselleni luvan parantua ja myöskin rauhallisemman elämäntahdin.
   
 3. Näkökulma: sitä ei ole, jos sitä ei huomaa.

  Ajatukset tinnituksen syntymän jälkeen voivat olla todella synkkiä ja itsetuhoisia. Ne yöt, joina en ole saanut yhtään nukuttua, ovat kauheita. Ajatus siitä, että tällaista olisi elämäni loppuun saakka, 24/7/365, on musertava. Onneksi hetket, joina sitä ei huomaa ovat lisääntyneet merkittävästi ajan kuluessa, sekä niiden hetkien kesto on pidentynyt. Näiden kokemusten kautta luottamus tulevaan on kasvanut.
   
 4. Tinnitus-heimo.

  Korvalääkärini kertoi eräästä heimosta, jossa tinnitusta pidetään jumalan äänenä! Heimolaiset siis halusivat saada tinnituksen, koska se oli kommunikaatioväylä jumalien kanssa. Tämä määritelmä on helpottanut (tai ainakin huvittanut minua hankalimpina hetkinä – hetkinä jolloin olen ollut musertua jatkuvan äänen alle).
   
 5. My noise- sovellus.

  Lisäksi erilaiset äänimaisemat mm. earth resonance, 528 Hz, meditaatio / jooga –äänitteet, klassinen- ja gregoriaaninen musiikki, jne.

Aluksi en saanut piippausta peitettyä millään. Jouduin soittamaan ”maskeerausääntä” niin kovalla, että loppupeleissä maskeerausääni häiritsi nukahtamista enemmän kuin tinnitus. Jossain vaiheessa tilanne parani sen verran, että pystyin keskittymään enemmän ja enemmän maski-ääneen vaikka se ei tinnitusta peittänytkään. Nykyään en juurikaan käytä nukkuessa mitään ääniä. Toki kuulen tinnituksen yhä myös metelissäkin, jos keskityn siihen, mutta jollain tavalla olen oppinut sivuuttamaan sen ja suuntaamaan huomion jonnekin muualle. P.S. Klassinen- ja gregoriaaninen musa ei juurikaan ole mun kuppi teetä, mutta kaiken näköiseen sitä tottuu ja oppii jopa tykkäämään, heheh!

 1. Itsemyötätunto-meditaatio.

  Ehkä sille on tarkoituksensa, että olen itsemyötätunto-opettaja (MSC)! Se, että saa omaan kokemukseen lempeyttä ja rakkautta, on tosi tärkeää, vaikkei se piippausta hiljentäisikään.
   
 2. Uskallus kuulla tinnitus.

  Eikä pelätä, että se kovenee vaikka lääkäri näin pelottelikin. Olin aluksi asian kanssa liian pedantti, mutta ajan kuluessa olen oppinut luottamaan siihen, että paraneminen etenee, vaikka välillä kuulisinkin tinnituksen. Toki uskon, että se mihin keskittyy kasvaa, joten jos mahdollista toimin niin, ettei tinnitus kuuluisi tai fokusoin johonkin muuhun. Ehkä tärkein pointti on kuitenkin se, että olen oppinut ottamaan asian rennommin.
   
 3. Tervehtymisen tavoittelun vähentäminen (3. kohdan serkku).

  Suorittamis-moodiin on niin helppo solahtaa, kun haluaa tehdä hyvää itselleen. Mitä enemmän tekee, sen terveemmäksi tulee ja nopeammin paranee – tai ainakin siltä se helposti saattaa tuntua ja näin voi perustella itselleen, että konkreettinen tekeminen on jotenkin oikea mittari asialle. Mieli on tyytyväinen, kun saa kerätä ”tekemispisteitä”. Just joo, mitä jos vaan hellittäisi ja antaisi parantumiselle tilaa astumalla itse pois sen tieltä!
   
 4. Terveyden uudelleen määrittely.

  Aiemmin pyrin ”absoluuttisen terveyden” -tilaan, jota tuskin on olemassakaan. Koska tiedän, etten tule pääsemään neutraaliin ”lähtötilaan”, on terveysihanteen korvannut kokemus riittävän hyvästä terveydestä tässä ja nyt. Kokemus siitä, että voi tietyin reunaehdoin tehdä riittävän vapaasti asioita. Omistaa oma terveys ja nauttia siitä sellaisena kuin se sillä hetkellä on <3 Eli perus mindfulnessia – vertailusta irti päästämistä! Hyväksy kaikki sellaisena kuin se juuri nyt on. Totta kai, niin kuin ihmisyyteen kuuluu, välillä on vaikeita hetkiä, joina on hankala olla asian kanssa hyväksyvän läsnäolevasti ja sekin on ihan ok.
   
 5. Uusi suhde ääniin.

  Esim. aiemmin Länsiväylän kohina ärsytti mua. Nykyään se on kuin jumalten sulosointuja, heheh! No, ainakin kohina on kuin lämmin pipo, jonka suojaan korvat pääsevät lepäämään.
   
 6. Vertaistuki.

  Jo se, että jutskaa jonkun samaan jengiin kuuluvan kanssa voi helpottaa. Toki kauhutarinat ja ikävyyksissä vellominen ei ole voimaannuttavaa mulle. Mustan huumorin tapaan se, että kuulee muilla olevan jopa vielä vaikeampaa, antaa kiitollista perspektiiviä omaan tilanteeseen. Vaikka rakkaat ihmiset ovat olleet korvaamattoman tärkeitä asian äärellä, he eivät kuitenkaan voi tavoittaa täysin mitä on elää tinnituksen kanssa. Välillä on ollut vaikea kohdata oma kokemukseni, missä tuntuu kuin muut vähättelisivät asiaa – vaikkei se heidän tarkoituksensa olisikaan.
   
 7. Jooga ja tantra

  Kehollisuus, kehomielen helliminen, joustavuuden ja aineenvaihdunnan sekä verenkierron vahvistaminen, kohtaamiset, yhteenkuuluvuus, ystävällisyys, myötätunto, ystävän rakkaus, oma heimo… Do I need to say more!
   
 8. Hoidot:
  1. Tunnevyöhyketerapia
  2. Voice-massage
  3. Reiki – teen lähes joka ilta itselleni.
  4. Äänimalja / äänirauta, tms. –hoidot ja siihen yhdistetty oma ääniharjoittelu, jossa tuotetaan suulla samaa resonanssia vastaava ääni kuin tinnitus. Täten ne voivat kumota tai parantaa toisensa - suloista!
Sään ennustamisen tyyppisellä varmuudella minua auttaneita asioita:
 
 1. Homeopatia
 2. Akupunktio
 3. Ylipainehappihoito (hoito tarttee aloittaa riittävän pian melualtistuksen jälkeen. Muistaakseni tämä on joitain viikkoja.)
 4. Purentakiskojen uudelleen käyttöönotto
 5. Ratkaisukeskeinen psykoterapia ja EMDR – toki muihin elämän solmuihin auttoi kyllä :)
 6. Energiahoidot
 7. Jäsenkorjaus
 8. Todella kovakourainen pään, niskan ja hartioiden hierontakäsittely
 9. Osteopatia
 10. Paranemisen avain -menetelmä
 11. TRE-harjoitukset
 12. Sureminen
 13. EFT-tapping
Lottoamisen tyyppisellä varmuudella minua auttaneita asioita:
 
 1. Kiropraktikko-hoito
 2. Rosenterapia
David Hasselhof muuttaa mun naapuriin tyyppisellä varmuudella minua ”auttanut” asia:
 
 1. Itsesäälissä vellominen

 

Onneksi mikään, mitä olen kokeillut, ei ole pahentanut tinnitusta! Jos ei lasketa mukaan alkuvaiheen normaaleja äänialtistuksia – vaikka näissäkin oli aina vähintään tulpat mukana.

Lista ei tietenkään ole absoluuttinen ja kiveen hakattu. Saattaa hyvinkin olla, että keinot pomppivat eri auttamisvarmuus kategorioihin – jos nyt ei itsesäälissä vellomista lasketa mukaan! Tutkimuksessakin on todettu, että vuorovaikutuksen laatu hoitajan ja hoidettavan välillä on tärkeämpi tekijä haluttuun tulokseen pääsemisessä kuin itse menetelmä, joten kokeile rohkeasti ja löydä omat tyyppisi.

Toivottavasti koit kirjoituksen hyödyllisenä ja kuten sanoin, olisi mahtavaa kuulla sinun kokemuksestasi tinnituksen kanssa.

Myötätuntoa, rakkautta ja sulosointuja korvillesi <3
 

Lisätietolinkkejä

(osa on kirjoitettu tarpeettoman synkästi, mutta sisältää hyödyllistä tietoa. Toivoa on aina, sanoivatpa ”asiantuntijat” mitä tahansa.)
 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/26/tinnitukseen-loytyy-apua

https://tinnitusyhdistys.fi

http://www.tinnitus.fi/fi/ETUSIVU/

https://www.studio55.fi/terveys/article/nain-tinnitusta-voidaan-hoitaa-olen-kuullut-etta-se-lakkaa-kokonaan/5854096

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

https://www.widex.fi (en ole testannu)

https://www.terve.fi/artikkelit/tinnitus-hoito

https://tekniikanmaailma.fi/tinnituksesta-voi-pian-paasta-eroon-korvien-soimista-lieventavan-laitteen-testit-ovat-antaneet-lupaavia-tuloksia/

http://kuuloblogi.fi/

https://www.kuuloverkko.fi/

http://kuulonhuoltoliitto.fi/

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/37312/URN:NBN:fi:jyu-201202031125.pdf

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/tinnituksen-hoito-missa-mennaan/

https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2010/20/duo99120

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:article:8247201905840284687/

Englanninkielisiä tutkimuslinkkejä:
 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042678/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4134891/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609106/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6277754/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0929664615003848

https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/article-abstract/2697852

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2331216518821449

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2331216518769996

https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-018-2903-1

http://www.aetna.com/cpb/medical/data/400_499/0406.html

https://www.researchgate.net/profile/Jyrki_Maekelae3/publication/233912804_Transcutaneous_vagus_nerve_stimulation_in_tinnitus_A_pilot_study/links/56e26d8308ae4e3e942827e0.pdf

https://scholar.google.fi/citations?user=ch1Vay0AAAAJ&hl=en

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=tinnitus+treatment

 

mindfulness työpäivä, mindfulness työkyky, mindfulness työpaikka, mindfulness suorituskyky, mindfulness työyhteisö, mindfulness organisaatio, mindfulness yritys, mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app, työnohjaus, firstbeat, itsemyötätunto, self-compassion, coaching


Napakka yhteenveto Firstbeat HRV Summit:sta

Unen ja palautumisen tärkeys nousee hyvin usein esiin coachauksissani ja työnohjauksissani. Sen takia haluan jakaa linkin Firstbeat HRV Summit 2019 yhteenvetoon.


Uusia mindfulness-tutkimuksia

Päivitin sivujeni mindfulness-osioon uusia tutkimuksia. Mielenkiintoisia löydöksiä varsinkin työ- ja verkkokurssi aihealueissa. Scrollaa mindfulness-sivua niin löydät eri osioita, missä tutkimuksia on esitelty. Muista sopivan kriittinen silmä, tutkimusten laatu vaihtelee ;)


Käytä Eazybreak Palveluseteleitä hyvinvointiisi!

Hyvinvointiin ja liikuuntaan liittyviä palvelujani voi nyt maksaa myös Eazybreak Palveluseteleillä. Saat minulta lisätietoa tarvittaessa. Esimerkikisi mindfulness-verkkokurssin voit maksaa Eazybreakilla näin:

Mindfulness-verkkokurssit voit maksaa myös Eazybreak Palveluseteleillä kahdella eri tavalla:
 

Eazybreak-sovellus:
 1. Valitse toimipaikkani nimi sovelluksesta: Aleksi Litovaara - Asahi | Mindfulness | Valmennus | Työnohjaus | Henkinen urheilu-coaching | NLP | Firstbeat | Itsemyötätunto

 2. Vahvista setelin arvo: 19,90 euroa (Mindfulness työpäivä -verkkokurssi) tai 59 euroa (Mindfulness verkkokurssi - 8 viikkoa)

 3. Valitse Maksa

 4. Lähetä meili maksustasi: aleksi(@)aleksilitovaara.com Lähetän sinulle linkkikoodin, minkä avulla pääset mukaan verkkokurssille

Tekstiviesti:
 1. Mindfulness työpäivä -verkkokurssi: U292 19,90 tekstiviestinä numeroon 18171

 2. Mindfulness verkkokurssi - 8 viikkoa: U292 59,00 tekstiviestinä numeroon 18171

 3. Lähetä meili maksustasi: aleksi(@)aleksilitovaara.com Lähetän sinulle linkkikoodin, minkä avulla pääset mukaan verkkokurssille


  mindfulness työpäivä, mindfulness työkyky, mindfulness työpaikka, mindfulness suorituskyky, mindfulness työyhteisö, mindfulness organisaatio, mindfulness yritys, mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app, valmennus, coaching, yksilöcoaching, tiimicoaching, työnohjaus, ryhmätyönohjaus, workshop, luento, tyhy-päivä, tyky-päivä, asahi-health, reiki, naurujooga, firstbeat, itsemyötätunto, mindful self-compassion, msc, myötätunto


Hidasta elämää -blogissani: 20 oivallusta ystävyydestä

mindfulness työpäivä, mindfulness työkyky, mindfulness työpaikka, mindfulness suorituskyky, mindfulness työyhteisö, mindfulness organisaatio, mindfulness yritys, mindfulness, mindfulnes, mindfulness kurssi, mindfulness-kurssi, mindfulnes kurssi, mindfulnes-kurssi, mindfulness verkkokurssi, mindfulness-verkkokurssi, mindfulnes verkkokurssi, mindfulnes-verkkokurssi, mindfulnes, tietoisuustaidot, läsnäolo, tietoisuustaito, mbsr, meditaatio, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, mindfulness-harjoitus, mindfulness-meditaatio, mindfulness-työ, mindfulness työ, mindfulness työpaikalla, mindfulness-työpaikalla, mindfulness työssä, mindfulness johtaja, mindful leader, mindful esimies, mind ful, mind fullness, mindfullness, mindfulness kurssi, työhyvinvointi, mindfulness kirja, stressinhallinta, mindfulness harjoitukset, keskittyminen, mindfulness työpaikalla, mindfulness mobiilisovellus, mindfulness app

Lue blogini tästä. Otsikko: 20 oivallusta ystävyydestä – Olen parempi ystävä muille, kun muistan olla ystävä myös itselleni


Surua, rakkautta ja kiitollisuutta luentomatkalla

Eilen matkustin selkä menosuuntaan. Eilinen oli tärkeä päivä katsoa menneisyyteen. Kohdata suurta surua ja samalla myös kaunista kiitollisuutta sekä rakkautta.

Tänään matkustan naama ja sydän menosuuntaan. 


WEBINAARI: Mindfulness - työkaluja uneen, palautumiseen ja työkyvyn vahvistamiseen

WEBINAARI: Mindfulness - työkaluja uneen, palautumiseen ja työkyvyn vahvistamiseen

Katso mindfulness-webinaari tallenne.

Webinaarissa käymme lyhyesti läpi:

Mitä mindfulness on ja mitä se ei ole

Mitä tieteellisesti todettuja hyötyjä mindfulness-harjoittamisella on?

Mitä harjoittaminen tarkoittaa arjessa?

Aleksin harjoituskokemuksia 2000-luvun alusta lähtien

Katso mindfulness-webinaari tallenne.


Tänään viisi hyvinvointihaastattelua katsottavissa 24 h ajan veloituksetta!

Pe 2.11. viisi hyvinvointihaastattelua katsottavissa 24 h ajan veloituksetta:

Anne Karilahti - Luo itse oma elämäsi

Marita Niemelä - Sielukas elämä - rohkeutta olla minä

Sanna Spohr - Oletko väsynyt elämääsi?

Leena Siitonen - Intuitio

Aleksi Litovaara - Mindfulness työkyvyn ja työhyvinvoinnin parantamiseen

Katso videot: https://hyvinvointisummit.fi/ohjelma-2018/

#mindfulness #mindfulnesstyö #mindfulnesstyössä #mindfulnesstyöpäivä #mindfulnesstyöyhteisö #mindfulleadership #itsemyötätunto #mindfulselfcompassion #msc #hyvinvointisummit

Liity sivun yläreunasta Onnistumisia-uutiskirjeen tilaajaksi. Saat lahjaksi 10 sivuisen oppaan: Vältä näitä työelämän 10 virhettä ja saat parempaa hyvinvointia sekä tuloksia.